ZONTA Danmark holder landsmøde i Karrebæksminde

Pressemeddelelse

Hvad har forskning i rumfart, karriereudvikling for kvinder, kvinders rettigheder og indsats for at stoppe vold mod kvinder til fælles?

Det er alle områder, som ZONTA beskæftiger sig med og støtter.

Mere end 100 kvinder fra Zontaklubber i hele Danmark mødes den 21.-23. september i Karrebæksminde, på kursuscentret Smålandshavet, til det årlige landsmøde.

Zonta International er et globalt netværk af især kvinder i ledende eller selvstændige stillinger, der arbejder målrettet for at sikre pigers og kvinders ligestilling, støtter deres muligheder for at få en uddannelse og ikke mindst retten til et liv uden vold.

”Zonta arbejder både lokalt og på verdensplan. Vi arbejder ad formelle kanaler som f.eks. i FN, ved at uddele forsknings- og uddannelseslegater og ved at støtte projekter, store som små, der har forbedring af pigers og kvinders livsvilkår som omdrejningspunkt”, fortæller Aase Schmidt, der er landsformand for Zonta Danmark og medlem af Næstved Zontaklub. Og i øvrigt kendt som skolechef i Næstved Kommune gennem mange år.

Næstveds borgmester Carsten Rasmussen byder velkommen lørdag morgen og åbner landsmødet med en fælles morgensang. Herefter går det slag i slag med en blanding af inspirerende oplæg og generalforsamling med formelle drøftelser og vedtagelser. Og der er selvfølgelig også mulighed for hyggeligt og festligt samvær og en søndagsudflugt til Kunsthallen Rønnebæksholm (https://roennebaeksholm.dk/), hvor Dina Vester Feilberg, der er leder af kunsthallen og også er medlem af Næstved Zontaklub, viser rundt og fortæller.

Skal kvinder og nyfødte dø, bare fordi de føder og bliver født?

Nej, naturligvis ikke!

Derfor støtter Zonta Danmark også Maternity Foundation, der er en dansk hjælpeorganisation, der blev stiftet i 2005. Deres vision er, at ingen kvinder skal dø af at give liv, og at det er muligt at nedbringe antallet af dødsfald hos fødende kvinder og nyfødte ved oplysning og ved at udvikle praktiske hjælperedskaber. De har bl.a. udviklet en app til mobiltelefonen, der guider de fødende og fødselshjælperne i områder, hvor sygehuse og jordemødre er en mangelvare. Kronprinsesse Mary er protektor for Maternity Foundation (se desuden faktaboks).

”Vi er meget glade for, at Carina Høgsted, der er en af grundlæggerne af organisationen Maternity Foundation, har sagt ja til at være hovedtaler på landsmødet”, fortæller Berit Birkelund, der er formand for Næstved Zontaklub. ”Vi har tidligere haft besøg af Maternity Foundation i klubben og har derfor også besluttet, at overskuddet fra landsmødet skal gå til dem. Vi har også i klubben vores helt egne, lokale projekter, hvor vi bl.a. støtter Frelsens Hær Krisecenter. Vi uddeler også årligt en opmuntringspris til en ung kvinde, som gerne vil videreuddanne sig trods dårlig økonomi.”

 

Pris, pris, pris…

Unge kvinders mulighed for at uddanne sig er i det hele taget noget, der ligger Zonta på sinde. På landsmødet skal derfor også uddeles priser til to unge kvinder:

Line Wedam Fruergaard indstilles fra Danmark som kandidat til at modtage Zonta Internationals JMK-legat på 2.000 USD. Jane M. Klausmans Women in Business legatet et af Zonta internationale legater, der gives til dygtige, ambitiøse og målrettede studerende, der er på mindst 2. år af en videregående business-uddannelse.  
Læs mere om legatet her. 

Amy Louise Goodman modtager prisen Young Women in Public Affairs.
Der uddeles et antal priser på lands-, distrikts- og internationalt niveau til unge kvinder mellem 16 og 19 år, som har demonstreret lederskabsevner og samfundsmæssigt engagement fx gennem frivilligt arbejde. Amy har vundet prisen både på landsplan og på distriktsplan (Danmark, Norge, Island, Litauen). Læs mere om legatet her.

 

Zonta fylder 100 år

Den første Zontaklub så dagens lys i Buffalo, USA, i 1919 og kan derfor fejre 100 års jubilæum til næste år. Et dansk Zonta-medlem, Eva Nielsen, der er tidligere rektor på Aabenraa Statskole, har skrevet en bog om Zonta Internationals første 100 år. Og blandt de forslag, som landsmødet formelt skal behandle, er økonomisk støtte til udgivelsen af bogen.

(Og det med forskning i rumfart – fra overskriften? Zonta International uddeler hvert år 30 internationale legater hver på 10.000 USD til kvinder, der efter universitetseksamen fortsætter studier i aerospace relaterede videnskaber og ingeniørvidenskaberne. Amelia Earhart Fellowships legatet blev stiftet i 1938 til ære for den berømte pilot og Zonta-medlem Amelia Earhart. I år er der ingen danske modtagere af legatet. Læs mere her.)

 

Kontaktoplysninger:

Følgende kan kontaktes for yderligere oplysninger og interviews:

Aase Schmidt – Landsformand for Zonta Danmark. Tidligere skolechef i Næstved. Aase blev medlem af Næstved Zontaklub i 2004 og var klubpræsident 2012-2014. Hun blev valgt til vice-AD for Zonta Danmark for perioden 2016-18. Som AD for Danmark er Aase også medlem af Distrikt 13’s distriktsstyre for 2018-20. Distrikt 13 omfatter Zontaklubberne i Norge, Island, Litauen og Danmark. (Portrætfoto vedhæftet)

Mail:          aase.v.schmidt@gmail.com

Mobil:           3053 0307

Berit Birkelund – formand for Næstved Zontaklub. Rådgivende ingeniør med miljø som speciale. Berit blev medlem af Næstved Zontaklub i 2004. Hun blev valgt til klubbestyrelsen som næstformand i 2007 og hun var klubpræsident for 2008-2010. I perioden 2008-2010 var hun samtidig udpeget som sekretær for Landsledelsen og som webmaster for Zonta Danmark. Hun var Landsformand 2012-2014. Hun har i 2014-2018 været valgt kasserer for Zonta Distrikt 13, og er nu distriktssekretær tillige med hvervet som klubpræsident. (Portrætfoto vedhæftet)

Mail:             birkelund.zonta@gmail.com

Mobil:         2061 8932

 

OM ZONTA

Zonta International er et globalt netværk og en af verdens førende organisationer af professionelle. Zonta styrker kvinder overalt i verden gennem serviceprojekter og er talerør for kvinders rettigheder.

Zonta ønsker en verden, hvor:

  • Kvinders rettigheder anerkendes som menneskerettigheder.
  • Hver eneste kvinde har mulighed for at udvikle og udnytte sine evner.
  • Enhver kvinde har adgang til alle ressourcer og er repræsenteret i besluttende organer på lige fod med mænd.
  • ingen kvinde lever i frygt for vold.

 

International, national og lokal indsats

Zonta arbejder både internationalt, nationalt og lokalt gennem projekter, der skal styrke kvinder og forbedre kvinders vilkår. I samarbejde med FN gennemføres projekter til forbedring af kvinders sundhed og uddannelse.

Zonta findes i dag i 63 lande over hele kloden.

Den første Zontaklub så dagens lys d. 8. november 1919 i Buffalo i staten New York. Zonta kan således fejre 100-års jubilæum til næste år.

I dag er der ca. 33.000 medlemmer i mere end 1.200 klubber i 67 lande.

Den første klub i Danmark blev stiftet i København i 1935 og Zonta Danmark er siden vokset til i alt 22 Zontaklubber med knapt 600 medlemmer på landsplan.

Næstved Zontaklub er fra 1996 og har 33 medlemmer.

 

Links: www.zonta.org og www.kduelund.com

 

OM MATERNITY FOUNDATION

 

https://www.maternity.dk

 

Maternity Foundation is a Danish development organization that aims to reduce maternal and newborn mortality in developing countries. Every year, around 300,000 women die from complications in pregnancy or childbirth, 2.7 million babies die during the first 28 days of life and 2.6 million stillbirths occur. The majority of these deaths are preventable.

With the vision ‘No woman should die giving life’, Maternity Foundation works to empower and mobilize women to seek care, to build the capacity of and train health practitioners, so that more women give birth with skilled birth attendance. Maternity Foundation’s own program, the Maternal and Newborn Health Program in Ethiopia, works with local partners in the capacity building of health care workers and empowering the community to seek care.

Maternity Foundation has an entrepreneurial approach that focuses on developing evidence-based solutions that can be scaled up to benefit as many women and newborns as possible. The organization has positioned itself as a strong actor within the emerging field of mHealth with solutions such as The Safe Delivery App, which is currently being implemented across sub-Saharan Africa and Southeast Asia.

Since 2010, HRH Crown Princess Mary of Denmark has been a patron of Maternity Foundation. The Crown Princess is an active advocate for women’s rights and health, and is a member of the international high-level panel of ICPD and patron for the UN Population Fund.

Maternity Foundation was established in 2005 and is headquartered in Denmark.

Berit Birkelund
Aase Schmidt

Nyheder

5. december 2022

Besøg hos Danner Krisecenter den 9. januar – åbent for alle

København II har arrangeret besøg hos Danner Krisecenter – tidligere Grevinde Danner Stiftelsen. Her vil der være foredrag om Dannerhusets nuværende arbejde, både nationalt og internationalt. Læs mere her. Mødet  […]

Læs mere 24. november 2022

Zonta Say’s No

Zonta Danmark tilslutter sig den internationale kampagne Zontasays NO to violence against women   Zonta klubber over hele verden deltager i forskellige aktiviteter for at øge fokus på emnet.   […]

Læs mere 23. november 2022

16 days of activisme

Zonta says no to violence against women I perioden 25. november til 10. december kan du ved at bære denne orange sløjfe, bidrage til at skabe opmærksomhed om vold mod […]

Læs mere SE ALLE NYHEDER

Kalender

5. december 2022

Besøg hos Danner Krisecenter den 9. januar – åbent for alle

København II har arrangeret besøg hos Danner Krisecenter – tidligere Grevinde Danner Stiftelsen. Her vil der være foredrag om Dannerhusets nuværende arbejde, både nationalt og internationalt. Læs mere her. Mødet  […]

Læs mere 25. oktober 2022

LUKSUSLOPPER – STØTTEEVENT – 5. NOVEMBER 2022

 Hjælp os med at støtte Reden Aalborg Den 5. november kl. 10-16 i Folkekirkens Hus, Gammeltorv 4, 9000 Aalborg. Kom og få en god oplevelse. Du kan købe lækre ting, […]

Læs mere 9. september 2022

Zonta Roskilde afholder Banko & Bobler 8. oktober

Lørdag den 8. oktober kl. 18 inviterer Zonta Roskilde til en festlig aften. Her er tapas med bobler, hyggeligt samvær, musik – OG MASSER AF FLOTTE PRÆMIER doneret af forretningsdrivende […]

Læs mere SE ALLE ARRANGEMENTER
Zonta Danmark